Kisah tangga, atap, tiang, dan dinding.


Petang itu kedengaran rungutan tangga sudah tidak terbendung lagi. Dia terus berleter. Penat letih jadi tangga. Waktu orang naik, aku kena pijak. Waktu turun pun orabg pijak aku. Seronok jadi atap. Tak pernah kena pijak. 


Mendengarkan kata kata tangga. Atap terus bersuara. "hoi tangga. Aku lagi sakit tau. Berpanas berhujan siang malam. Mendidih kepanasan bila tengahari. Bila hujan aku terpaksa me
nahan kesejukan. Yang seronok jadi tiang. Tak kena panas. Tak kena hujan. Tak kena pijak.Mendengarkan kata atap, tiang terus bersuara. Mana kamu tahu. Aku dok tahan pikul atap, segala alang rumah bertan-tan siang malam. Aku terpaksa pikul jugak. Tuhan saja tahu betapa beratnya. Yang seronok jadi dinding. Tak payah pikul. Tak kena panas. Tak kena pijak.

Mendengar kata-kata tiang, lalu dinding menjawab. Akulah pelindung khazanah rumah ni. Aku lindung aurat tuan rumah, hartanya bahkan aku terpaksa jaga sepanjang masa. Kalau aku tak ada semua tak guna. 


Jadi setiap kita buatlah kerja masing masing. Jangan dengki pada orang lain. Sebab kita hanya tengol dari luaran sahaja. Sedangkan realitinya tidak seindah yang kita lihat. Jadilah diri sendiri, jangan cuba jadi orang lain.0 komen mengomen :: Kisah tangga, atap, tiang, dan dinding.

Introduction

Aku hanya insan biasa yang ingin berkongsi sedikit ilmu dan buah fikiran. "Ballighu anni walau ayat" "wazakkir fainnna zikra tanfaul mukminin" InsyaAllah.

LinkWithin

.

Al-Faqir

My photo
Nama Muhammad Al-Amin Hj Salleh. Dilahirkan di Kluang, Johor. Kemudian dibesarkan di Kulai, Johor sebelum berhijrah ke Kuala Terengganu selama 10 Tahun. Kini menetap di Bandar Seri Putra, Kajang, Selangor. Saya sekarang merantau ke bumi Anbiya' Mesir untuk menuntut dengan para Ulama'. Mengambil jurusan di Jabatan Syariah & Undang-undang, Kuliah Syariah Islamiah, Uni. Al-Azhar, Kaherah, Mesir. Moga pelaburan yang Ibu & Ayah lakukan ini akan berjaya menjadi saham didunia dan akhirat. InsyaAllah. Perantau di Bumi Allah. Johor - Terengganu - Selangor - Mesir

Followers