Demam KASIH rupanya..

Bismillhirrahmanirrahim, 

Alhamdulillah, masih lagi dihidupkan oleh Allah hari ni, keseronokan bersama negeri angkat, Perlis Indera Kayangan di Mesir mengadakan hari keluarga, Karnival Silaturrahim (KASIH '13), sampai tak sedar diri dihinggap demam. 3 hari berkampung di rumah Perlis sambil sesekali berkejar balik ke kampung di Rumah Terengganu yang turut mengadakan hari keluarga, Hari Mahabbah dan Silaturrahim (HARMONI '13).

Bermula dengan majlis perasmian pada jumaat malam, dihidangkan dengan mee kari mungkin, kesedapannya menusuk kalbu. Siswi yang masak katanya ^_^,. Alhamdulillah, walaupun tak dapat mee bandung Muar, cukuplah melepas dan mengubat rindu. Keesokkan paginya bermula dengan futsal, walaupun terlewat untuk bermain, tapi dapat juga bersukaneka bersama anak-anak Perlis. Mereka memang sporting dan sempoi. Walau berbeza loghat, kami bersaudara. Macam tema KASIH juga, "Bersama dalam berukhuwwah".

Sukaneka anak-anak Perlis.

Langkah bata.


Kumpulan Biru. Dr. Ibrahim, Ust Mad, Abg Syukur (koq), Hambali, Shafiq Akmal, Zamir, Duduk YDP, Ust Rifqi dan saya.

Anak-anak Perlis di Mesir.


Pelajar perubatan mungkin?

Kemesraan anak-anak Perlis membuatkan saya tidak terasa seperti orang asing bahkan saya pulak yang sudah terikut-ikut keutaraannya. Selesai sukaneka, terus bergegas untuk solat zohor, makan tengahari dan berlari pulang ke rumah Terengganu, setelah semalam tak dapat bersama dalam acara perasmian dan acara dewan. Namun, sampai di rumah Terengganu, masing-masing baru selesai acara padang, hanya sempat buat medical check-up oleh pelajar-pelajar Perubatan di sini.

Medical Check-Up.

Sedang rancak bersembang, mendapat panggilan ada urusan lain yang perlu diselesaikan di pejabat. Selepas isyak baru rancak semula bersama anak-anak Perlis dalam acara dewan, spontan dan kemuncaknya perlawan PES. Saya wakil rumah biru menang perlawanan pertama dengan jaringan 2-0, tapi saja bagi chance pada suku akhir buat anak-anak Perlis pulak. :) Baik kan saya. Sambil-sambil bermain dan menonton perlawanan, kami dihidangkan dengan pizza dan fatiroh. Sehingga akhirnya tertidur di dewan. Bangkit semula, jam 1 pagi, dan perlawanan baru sahaja tamat.

Pemandangan daripada rumah Perlis.

KASIH '13 cukup bermakna walaupun terpaksa mengorbankan masa bersama hari keluarga Terengganu. Buat pertama kali sepanjang 3 tahun bermukim di bumi Mesir, semalam terasa seolah-olah balik ke kampung halaman sendiri di Muar, Johor. Buat pertama kali juga saya bermalam ni rumah Perlis. Usai solat subuh, sambil menghirup udara segar pagi, terhidu masakan nasi lemak yang membuatkan memori di kampung kembali menerjah. Ditambah pula dengan keadaan ruang tamu yang luas dan makan beramai-ramai, sambil menonton rancangan running man, ada yang bersembang, ada yang baru bangkit dari tidur. Sempurna! macam di kampung.

Saya tinggalkan rumah perlis ketika mereka mula rancak bermain ping-pong, kerana acara pagi ini hanya satu sahaja. Saya bergegas ke rumah Terengganu pula, sukaneka baru rancak bermula, alhamdulillah sempat bermain beberapa permainan hingga selesai waktu zohor. Solat, rehat dan terus kembali bersama anak-anak Perlis ke International Bowling Centre (IBC) di Panorama. Saya ketinggalan lagi, terus menaiki teksi pergi sendiri ke sana. Alhamdulillah, permainan juga baru bermula.


Acara sukaneka.

Main belon.
Bersama model-model baju Harmoni.

Sepetang kami berlongkangan. Istilah baru mungkin. Sambil saya dan zamir menyiapkan video penutup untuk KASIH '13. Alhamdulillah, jam 4 petang selesai kami berbowling, pulang ke rumah Perlis dan saya tetap dengan zamir menyiapkan projek video kami. Alhamdulillah, video penutup cukup mengubat penat dan lelah. Namun, badan sudah mula rasa tidak bertenaga, dan sahabat Perlis mengajak agar saya dapat tidur lagi semalaman bersama mereka. Lewat malam selepas perasmian, rancak mendengar celoteh dan cerita daripada senior lama Perlis, Ust Meor, daripada video, soal jodoh, musyrif sampai masuk dalam cerita hantu, jin dan langsuir. Meremang jugak bulu roma bila cerita jam 12.30 pagi ditambah pulak pengalaman ust meor sendiri yang pernah diganggu oleh jin di rumah Perlis.

Alhamdulillah, usai solat subuh berimamkan Yang DiPertua Keluarga Pelajar-pelajar Perlis, Ust Rifqi, sempat menghabiskan ma;thurat dan beberapa helaian bacaan Al-Quran. Naik kembali ke kamar dan bersembang pagi pulak dengan YDP sebelum mendapat panggilan untuk beberapa urusan lain yang tertangguh 2,3 hari ini.

0 komen mengomen :: Demam KASIH rupanya..

Introduction

Aku hanya insan biasa yang ingin berkongsi sedikit ilmu dan buah fikiran. "Ballighu anni walau ayat" "wazakkir fainnna zikra tanfaul mukminin" InsyaAllah.

LinkWithin

.

Al-Faqir

My photo
Nama Muhammad Al-Amin Hj Salleh. Dilahirkan di Kluang, Johor. Kemudian dibesarkan di Kulai, Johor sebelum berhijrah ke Kuala Terengganu selama 10 Tahun. Kini menetap di Bandar Seri Putra, Kajang, Selangor. Saya sekarang merantau ke bumi Anbiya' Mesir untuk menuntut dengan para Ulama'. Mengambil jurusan di Jabatan Syariah & Undang-undang, Kuliah Syariah Islamiah, Uni. Al-Azhar, Kaherah, Mesir. Moga pelaburan yang Ibu & Ayah lakukan ini akan berjaya menjadi saham didunia dan akhirat. InsyaAllah. Perantau di Bumi Allah. Johor - Terengganu - Selangor - Mesir

Followers