Rehlah Ke Maqam Sidi Abu Hasan As-Syazuli di Aswan bersama Syeikh Yusri

Bismillahirrahmanirrahim,

Alhamdulillahirabbil alamin, wassolatu wassalamu ala asyrafil anbiya' wal mursalin wa ala alihi wasohbihi ajmain.

Assalamualaikum w.b.t. Apa khabar semua? Semoga sentiasa berada dibawah lindungan dan rahmah Allah s.w.t. INsyaAllah. aminn.. Click Me~

Subuh tadi, kelas pembacaan Hadith, Kitab Sunan Abi Daud oleh Syeikhuna Al-Allamah Dr. Yusri Rushdi di Masjid Asyraf, Jabal Muqottom penuh, macam solat Jumaat plak rasa. Dengan kebanjiran pelajar-pelajar Malaysia (Asia Tenggara) serta anak-anak murid arab Syeikh. Semua lengkap dengan beg dan kelengkapan untuk mengembara.

Tepat jam 6.30 pagi, selepas menamatkan pembacaan dan solat dhuha, semua peserta Rehlah Sidi Abu Hassan As-Syazuli berkumpul di luar Masjid untuk last chek dan taklimat daripada mas'ul Ust Faisal. Peserta akan dibahagikan kepada 5 buah bas. Dan akan naik mengikut senarai nama yang telah disediakan. Hampir 150 peserta menyertai Rehlah kali ini. Ramai giler..

Namun agak menyedihkan Click Me~ kerana aku tidak dapat sertai bersama. Mungkin belum ada jodoh bertemu dan berkunjung ke Aswan. InsyaAllah, tahun depan la plak. Jika panjang umur.

Rehlah kali ini dijangka selama 4 hari bermula hari ini. Bermakna kelas akan ditangguhkan selama 4 hari.. Wuhuuu~ Sedeyh2.. Sehari perjalanan untuk pergi & balik manakala 2 hari lagi berada di Aswan dan sekitarnya. Aku taklah arif mengenai Aswan serta program2 yang dijalankan sebab tak pernah join dan sampai ke Aswan. Cuma sekadar menumpang gembira dan berkat mereka-mereka yang kesana. Click Me~

Sedikit yang aku ketahui mengenai Aswan, gurun berbukit dan jarak perjalanan memakan masa hampir 10 Jam atau lebih. Dengan jarak dari Kaherah ke sana sekitar Click Me~1000 kilometer. Jadi sekian saje.. Click Me~ InsyaAllah, berita atau kisah akan aku korek dari mereka2 yang pernah kesana atau sahabat2 yang pulang nanti.Murabbi, Muaddib Al-Allamah Syeikh Dr. Yusri Rushdi Al-Hasani


Syeikh sentiasa segak bersama Jubah dan Ridaknya..

Ust Husni Ginting tidak ketinggalan menyertai Rehlah kali ini.


Bas yang aku sewa khas, walaupun aku tak pergi. Kira Aku sedekah jariah jelah.. hehe.. Click Me~


Ustaz A : Awak darjah berapa?
Ustaz B : Eh, bukan saya ke yang mengajar awak?
Ust A : Banyak la darjahnyer.. Kita kan nak pergi Aswan, bukan nak masuk kelas nih. Huhu..
(Peserta perlu menyemak semakan daftar pemilih sebelum menaiki bas, adakah mereka pengundi hantu? huhuhu..) Click Me~


5 buah bas yang akan menolak Click Me~ ke Aswan.


Tawadhuk seorang Syeikh, bawa sendiri barang-barang keperluan.Syeikh baru keluar Dari Masjid Asyraf dikerumuni oleh pelajar-pelajarnya.

Korang rasa, siapa lagi kurus? Aku ke Pokok kat depan nih? Hehe.. Click Me~ (gurau je)

Jom kita wat demonstrasi, Click Me~ kenapa jalan kat Mesir Click Me~ lubang sana sini, bas buruk giler dan tak cukup, Click Me~ jalan selalu jer jem, bila menang bola bising, longkang takde.. ape lagi kita nak demo nih? Haha..


Pilihlah saya sebagai Presiden, saya akan pastikan awak semua dapat makan tokmiah tiap-tiap hari. Ngeh3..


Telur kesayangan tidak ketinggalan Click Me~ untuk dibawa bersama..


MasyaAllah, tawadhuknya Syeikhuna, bukak tempat letak barang sendiri.


Syeikh mengingatkan kepada semua agar perbetulkan niat masing-masing.Kan best kalau ada sebijik Keretapi Jabal Muqottom


Hai Ust, lum bergerak dah tido? Click Me~ Huhu..


Tabik Tuan Sarjan!! Click Me~ Haip.. Hehe.. Ust Nazrul berjalan Click Me~ dengan penuh yakin dan macho.

0 komen mengomen :: Rehlah Ke Maqam Sidi Abu Hasan As-Syazuli di Aswan bersama Syeikh Yusri

Introduction

Aku hanya insan biasa yang ingin berkongsi sedikit ilmu dan buah fikiran. "Ballighu anni walau ayat" "wazakkir fainnna zikra tanfaul mukminin" InsyaAllah.

LinkWithin

.

Al-Faqir

My photo
Nama Muhammad Al-Amin Hj Salleh. Dilahirkan di Kluang, Johor. Kemudian dibesarkan di Kulai, Johor sebelum berhijrah ke Kuala Terengganu selama 10 Tahun. Kini menetap di Bandar Seri Putra, Kajang, Selangor. Saya sekarang merantau ke bumi Anbiya' Mesir untuk menuntut dengan para Ulama'. Mengambil jurusan di Jabatan Syariah & Undang-undang, Kuliah Syariah Islamiah, Uni. Al-Azhar, Kaherah, Mesir. Moga pelaburan yang Ibu & Ayah lakukan ini akan berjaya menjadi saham didunia dan akhirat. InsyaAllah. Perantau di Bumi Allah. Johor - Terengganu - Selangor - Mesir

Followers