Innalillahi wa inna ilaihi rajiun, Hatiku cedera disimbah asid....

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum w.b.t.

Hatiku semakin hari semakin menipis, cedera teruk hingga hampir saja ia pecah berkeping-keping kerana terlalu rapuh dek terlalu banyak asid dosa yang singgah dan menodainya.

http://hatiperantau.files.wordpress.com/2009/09/sakit-hati-putus-cinta1.jpg

Astaghfirullahalazim, 2,3 hari terasa begitu lemah imanku. Aku rasa yang paling lemah walaupun sebelum-sebelum ini sudah sedia lemah. Ya Allah, masih hidup lagikah hatiku ini? Masih berimankah aku? Iman manusia biasa seperti aku bisa bertambah dan bisa berkurang.

Walaupun terdapat khilaf dikalangan beberapa mazhab, adakah iman itu sendiri yang berkurang dan bertambah atau amal seseorang yang menyebabkan bertambahnya dan berkurangnya iman. Namun pada dasarnya ia terletak didalam hati, andai dekat hati seseorang dengan Allah s.w.t. maka bertambahlah imannya, jika ia jauh daripada rahmah Allah makin berkuranglah imannya.

Bagaimana mahu memastikan iman itu tidak turun-turun?

Ulama' mengatakan bahawa iman itu boleh bertambah dengan bertambahnya amalan dan ibadah seseorang kepada Allah s.w.t. Semakin kita mendekatkan diri kepada Allah semakin tenang dan ceria hati kita. Kerana iman itu cahaya, dan cahaya Allah tidak akan dekat dengan mereka yang melakukan maksiat kepada Allah.

http://reyzalmysterio.files.wordpress.com/2009/07/sewing_a_broken_heart.jpg

Terkesan dengan tazkirah yang diberikan selepas solat Isya' sebentar tadi oleh Ust Ubaidillah, bagaimana ciri-ciri neraka dan ahlinya. Ya Allah, ampunilah dosaku. Antara kata-kata yang dipetik daripada Iman Lais As-Samarqandi "Sekiranya api neraka sebesar jarum jatuh ke bumi, nescaya akan musnah dunia ini, dan begitu juga sekiranya pakaian ahli neraka digantung diantara langit dan bumi, nescaya akan mati seluruh penduduk bumi."

Lebih-lebih lagi dimusim ataupun fatrah imtihan ini yang banyak menguji keteguhan hati. Semangat selalu sahaja pudar dan susah untuk menaikkannya. Ya Allah, ini mungkin sahaja kerana maksiat yang aku lakukan. Ampunilah aku Ya Allah, sering saja aku jatuh kelembah maksiat, sungguh mudah syaitan mempengaruhi, ampunilah aku ya Allah, kekalkanlah aku dalam kebaikan.

Tertarik dengan satu artikel berkenaan dosa-dosa kecil yang kita lakukan. Mungkin kerana itu jugalah hati ini menjadi keras dan sukar untuk nur menembusi, natijahnya belajar semakin malas, ibadah semakin berkurang. Astaghfirullahalazim..

Ramai manusia tertipu oleh kata hatinya sendiri selepas diputar belit pengaruh syaitan. Syaitan berbisik ke dalam hati manusia: "Allah Maha Penyayang, rahmat-Nya meliputi segala sesuatu. Selepas kamu melakukan dosa kecil, mengapa Allah tidak juga menurunkan apa-apa bala ataupun azab disebabkan maksiat kamu itu? Bukankah dosa yang kamu lakukan itu ringan saja? Lepas buat bertaubatlah! Habis cerita. Jangan takut, amal baik kamu banyak lagi."

Tidaklah semudah itu menanggalkan daki maksiat dalam jiwa raga kita. Jika dikiaskan maksiat seperti kotoran yang melekat pada kain, boleh dihilangkan dengan sekali cucian saja, alangkah mudahnya. Asalkan dicuci dengan taubat maka hilang serta-merta. Sedangkan kain yang selalu diberus untuk menghilang noda tidak akan bertahan lama. Pasti koyak rabak akhirnya. Inikan pula hati manusia. Jangan diremehkan dosa kecil. Semakin kerap ia dilakukan walaupun dengan diiringi taubat, ia akan merosakkan hati dan seterusnya memberi kesan kepada amal perbuatan keseluruhannya.

http://problemamuslim.files.wordpress.com/2009/10/hatikunci.jpg

Apakah kesan daripada melakukan dosa kecil?

Merangsang untuk melakukan dosa besar. Jarang sekali ditemui seseorang yang tiba-tiba membunuh tanpa ada mukadimah pergaduhan atau pertelingkahan. Begitu juga orang yang berzina, pasti ada mukadimah rangsangan yang dilihat oleh matanya, ciuman atau sentuhan dalam pergaulannya.

Ibarat titisan air yang terus menerus boleh melubangi bongkah batu yang keras, maksiat dilakukan terus menerus akan memberi kesan kepada maksiat yang lebih besar lagi. Mata yang memandang gambar keji menjijikkan akan menyuruh kepada anggota badan yang lain untuk berzina. Sehingga Ibnu Abbas berpendapat: "Tidak ada dosa kecil jika terus menerus dilakukan. Kerana ia akan merangsang seseorang melakukan dosa besar."

Kadang-kadang perbuatan baik yang dilakukan hamba walaupun kecil dan ringan, bagi Allah ia sungguh bermakna. Demikian juga sebaliknya, dosa yang bagi manusia sedikit tetapi cukup membuat Allah murka hingga hari kiamat. Seperti Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

"Adakalanya seseorang melepaskan sepatah kata daripada kata-kata yang diredai Allah yang dia tidak menyangka hal itu sedemikian rupa, tiba-tiba dicatat oleh Allah dalam keredaan-Nya sehingga dia berhadapan dengan Allah dalam keadaan diredai. Demikian pula ada kalanya seseorang bercakap sepatah kata daripada kata-kata yang membuat kemurkaan Allah yang dia tidak menyangka akan sedemikian rupa tiba-tiba dicatat oleh Allah dalam kemurkaan-Nya hingga hari kiamat."
(Hadis riwayat Imam Malik dan al-Tirmizi)

http://neollene.com/wp-content/uploads/2009/09/ibadah-semakin-hari-semakin-hilang.jpg

Berasa aman daripada azab Allah.

Orang yang sentiasa melakukan dosa kecil beranggapan dia boleh berpegang kepada tali rahmat dan kasih sayang Allah sehingga tidak akan mungkin terjatuh ke dalam jurang kebinasaan. Tetapi sayang, dia sesungguhnya lupa terhadap sifat Allah yang Maha Adil saat membalas setiap kejahatan. Bukankah sudah datang khabar daripada wahyu yang menyatakan perbuatan yang besar atau kecil semuanya tertulis dalam kitab catatan amal manusia? Setiap pandangan yang menyimpan syahwat, kebencian atau kedengkian segalanya dirakam dengan begitu rapi. Perkataan yang mewakili fitnah, ghibah dan kekotoran zina juga tidak luput daripada pemerhatian dua malaikat pencatat amal. Firman Allah yang bermaksud:

"Dan diletakkan kitab catatan, lalu kamu akan melihat orang bersalah ketakutan terhadap apa yang tertulis di dalamnya, dan mereka berkata: "Aduhai celaka kami, kitab apakah ini yang tidak meninggalkan yang kecil dan tidak pula yang besar, melainkan ia mencatat semuanya; dan mereka dapati apa yang telah mereka kerjakan ada tertulis. Dan Tuhanmu tidak menganiaya seorang juga pun."
(Surah al-Kahfi, ayat 49)Tetapi mengapa manusia masih merasa aman daripada azab dan hukuman Allah? Mungkin kerana azab Allah itu tidak terus diturunkan serta-merta selepas mereka melakukan maksiat. Cuba anda bayangkan selepas melayari laman web lucah seseorang terus dijangkiti penyakit mata merah yang rasanya gatal dan pedih bukan kepalang. Pasti tidak ada seorang manusia pun berani melihat benda keji seperti itu. Ataupun selepas mengumpat, mengeji dan memfitnah orang lain tiba-tiba orang itu terkena kanser di mulutnya.

http://1.bp.blogspot.com/_ZQqX6vanNls/Sj8D0sVF0lI/AAAAAAAAABc/G-SiFZEl2h0/s1600-R/Red%2520Eye%2520Macro.JPG

Selepas puas makan harta anak yatim perutnya membuncit. Perkara ini tak pernah berlaku disebabkan kelembutan Allah kepada makhluknya. Namun demikian, masih saja mereka yang bermaksiat itu berdalih: "Mengapa Allah tidak membalas kejahatanku ini? Aku masih hidup dengan limpahan nikmat-Nya, tidak ada musibah dan seksa yang menimpa diriku." Lantas dia menyangka baik apa-apa perbuatan jahat yang dilakukannya. Padahal Allah hanya menangguhkan balasan atas kejahatannya itu untuk menguji sekebal mana imannya melawan libasan pedang maksiat. Al-Quran menggambarkan manusia yang merasa aman daripada perbuatan maksiat dalam firman Allah yang bermaksud:

"Mengapa Allah tidak menyeksa kita disebabkan apa yang kita katakan itu? Cukuplah bagi mereka Jahanam yang akan mereka masuki dan neraka itu adalah seburuk-buruk tempat kembali."
(Surah al-Mujadilah, ayat 8)
Mencemarkan jiwa dan menghilangkan rasa nikmat dalam beribadah.

Dosa kecil yang dilakukan terus menerus walaupun boleh dihapuskan dengan melakukan solat dan berpuasa seperti mana disebut dalam sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Sembahyang lima waktu, Jumaat hingga Jumaat dan Ramadan hingga Ramadan menjadi penghapus dosa di antaranya. Jika kamu menjauhkan dosa besar."


http://images2.wikia.nocookie.net/beidipedia/images/c/ce/Allah.jpg

Akan tetapi kekerapan melakukan dosa bagaimanapun akan membawa pengaruh buruk dalam keseluruhan peribadi seorang Muslim. Setiap perbuatannya yang mewakili kejahatan akan membekas di dalam jiwa. Apabila perbuatan dosa itu semakin sedap dilakukan, maka akan dicabut nikmat dari dalam hati hamba ketika bermunajat kepada Allah. Dan digantikan dengan azab yang tidak nampak. Apakah bentuk azab itu? Tahukah anda azab yang paling menyakitkan berbanding kanser, muflis, dipulaukan kawan, dijarah harta benda, dilucutkan daripada pangkat dan jawatan bahkan diaibkan di dada akhbar?

Azab ini begitu berbahaya, mematikan kesucian jiwa hingga meranapkan binaan iman. Azab yang melanda hati. Iaitu apabila hati tidak merasai kemanisan berdekatan dengan Allah, apabila kenikmatan ibadat itu telah dicabut daripada rongga hati. Selagi mana seseorang itu melakukan dosa dia tidak akan merasai nikmatnya beribadah. Apakah ada kekhusyukan ibadat bagi orang yang menyimpan amarah, dengki dan cemburu kepada orang lain? Adakah terasa nikmatnya berpuasa bagi orang yang tak pernah puas melayani hawa nafsunya? Adakah berkesan ibadat zakat dan sedekah bagi mereka yang tamak kepada harta orang lain?

Adakah nikmat merasai kelazatan al-Quran bagi orang yang suka membaca aib orang lain dengan begitu teliti. Semua itu adalah akhir daripada rentetan panjang sejarah dosa kecil yang dilakukan, bermula secara senyap, sedikit dan tidak nampak. Akhirnya menjadi kebiasaan, terang-terangan tanpa rasa malu dan takut. Bermula melakukan dosa kecil berakhir dengan kejahatan besar yang menjadi penyesalan buat selama-lamanya.

http://2.bp.blogspot.com/_HqN4hYOzBy0/S8VcAQrFmPI/AAAAAAAAAiI/ztPHJd7LhAo/s1600/heart11.jpg
Hati ibarat kuntuman ros yang pada awalnya segar, namun seandainya tidak dijaga dan dibaja ia akan terus layu dan jatuh gugur ke bumi.

3 komen mengomen :: Innalillahi wa inna ilaihi rajiun, Hatiku cedera disimbah asid....

  1. syukran for remind and sharing this :))

  2. Afwan for spend your time to read this..
    May Allah bless us always.. InsyaAllah. amen..

  3. salam.

    jazakallah atas perkongsian yg bermakna.terkesan tatkala membacanya.

    ..::memuhasabah diri::..

Introduction

Aku hanya insan biasa yang ingin berkongsi sedikit ilmu dan buah fikiran. "Ballighu anni walau ayat" "wazakkir fainnna zikra tanfaul mukminin" InsyaAllah.

LinkWithin

.

Al-Faqir

My photo
Nama Muhammad Al-Amin Hj Salleh. Dilahirkan di Kluang, Johor. Kemudian dibesarkan di Kulai, Johor sebelum berhijrah ke Kuala Terengganu selama 10 Tahun. Kini menetap di Bandar Seri Putra, Kajang, Selangor. Saya sekarang merantau ke bumi Anbiya' Mesir untuk menuntut dengan para Ulama'. Mengambil jurusan di Jabatan Syariah & Undang-undang, Kuliah Syariah Islamiah, Uni. Al-Azhar, Kaherah, Mesir. Moga pelaburan yang Ibu & Ayah lakukan ini akan berjaya menjadi saham didunia dan akhirat. InsyaAllah. Perantau di Bumi Allah. Johor - Terengganu - Selangor - Mesir

Followers