Haha.. Kisah seekor Lembu.. Klik La..

Oleh Ustaz Saiful Bahri

Sekeping gambar lebih baik daripada seribu perkataan. Sempena merdeka ini terlalu banyak nak diluahkan rasa terkilan hati terhadap UMNO semenjak separuh abad hingga kini. Hanya gambar-gambar inilah sahaja pengubat lara sebagai ganti kata-kata. Di bulan Ramadhan, tanpa air zam-zam, tanpa kurma ajwa' berkotakkan wajah MB ku. Tanpa semangat patriotisme dan tanpa jalur gemilang. Sudah hilang laungan Merdeka!.. yang ada Mau duit ka?

Tiada lagi UMNO parti keramat. Harapanku sudah punah. Hanya menantikan PRU-13. Berapa sekilo daging mu laku terjual?


Aku dilahirkan tahun 1946 dalam mangkuk penjajah. Daftar balai polis British. Nama 'Pekembar'. Tapi takde klass. Bunyi macam kekampungan. Diberi nama mat Salleh "United Malays National Organitation". Nama manjanya 'UMNO'.


dibelai dan dimanja. Menjadi pengganti Malaya Union. Pangkat & kuasa. Betapa hebat & gah.masa itu Hari merdeka. adalah hari bahgia

Masa itu kentutku pun power!

Kemudian ... kerana lama bertakhta.. aku menjadi sombong dengan kuasa


Undang-undang dicipta ikut sedap rasa. menyusahkan anak-bangsaRakyat dah le tersepit... tapi aku rela mengambil kesempatan atas mereka. Tanpa ampun dan belas rasa.


Rakyat diadu-domba untukku kekalkan kuasa


Rakyat diperdagangkan.. menjadi mangsa


Wang Ehsan di agih.. mudah diperalatkan sepanjang masaMudah dicucuk hidung disuruh buatkan kerja


Kalau melawan.. hantarkan kursus, taji dia cukup-cukup. Tak risau BTN kan ada


Yang penting perut ku kenyang.. Hati puas... boleh sendawa!


Meskipun rakyat tinggal tulang tak terasa.tapi kini... dah lain rasanya. Ada alternatif nak rampas kuasa. Telah dekat dan menghampiri Putrajaya. Rakyat Berpakat untuk unjuk rasa.


Mereka menzahirkan wajahku yang 2 muka

Rasuah, kezaliman dah berleluasa. katanya tak lulus....tak cukup telusWajah sebenarku mula terbongkar. Tak larat nak kempen Merdeka! Merdeka! Merdeka!
Mereka semua dah engkar


Kini aku terkepit


senak perutku makin terhimpit


Pru makin dekat, tapi tengkok masih lekat


Matilah aku weh!!.. Wajah-wajah ku yang serba salah. Menanti malaikat al-maut datang menerjah


tapi jaga-jaga. Ingat aku nak duduk saje?


aku mengamuk, tak peduli ke masa


Sebelum rakyat sembelih, mengambil nyawa secara paksa


Apakah aku keseorangan di penghujung usia?

3 komen mengomen :: Haha.. Kisah seekor Lembu.. Klik La..

  1. pelik2..mne dpt pic2 ni sume...menarik..

  2. terbaik la post ni..hehe

  3. mael & c!ko : Hehe.. lembu kat mana2 ada.

Introduction

Aku hanya insan biasa yang ingin berkongsi sedikit ilmu dan buah fikiran. "Ballighu anni walau ayat" "wazakkir fainnna zikra tanfaul mukminin" InsyaAllah.

LinkWithin

.

Al-Faqir

My photo
Nama Muhammad Al-Amin Hj Salleh. Dilahirkan di Kluang, Johor. Kemudian dibesarkan di Kulai, Johor sebelum berhijrah ke Kuala Terengganu selama 10 Tahun. Kini menetap di Bandar Seri Putra, Kajang, Selangor. Saya sekarang merantau ke bumi Anbiya' Mesir untuk menuntut dengan para Ulama'. Mengambil jurusan di Jabatan Syariah & Undang-undang, Kuliah Syariah Islamiah, Uni. Al-Azhar, Kaherah, Mesir. Moga pelaburan yang Ibu & Ayah lakukan ini akan berjaya menjadi saham didunia dan akhirat. InsyaAllah. Perantau di Bumi Allah. Johor - Terengganu - Selangor - Mesir

Followers