luahan rasa bekas orang kerajaan bila ikut berdemo..

Hari ini (1 Ogos 2009) buat kali pertama dalam sejarah hidup saya, saya menjadi mangsa bom gas pemedih mata. Pedih sungguh mata dan hati saya! Inilah pengalaman saya berhimpun dan berarak bersama dengan berpuluh ribu rakyat Malaysia di Kuala Lumpur. Ia benar-benar membuka mata saya di samping memberi banyak pengajaran.

Saya amat terkejut kerana tidak menyangka betapa kejamnya polis bertindak terhadap rakyat yang hanya berhimpun dan berjalan secara aman. Rakyat hanya mahu meluahkan perasaan tentang buruknya Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang perlu dimansuhkan secepat mungkin. Rakyat kita tidak membawa senjata; mereka hanya membawa anak-anak untuk menyedarkan warga kecil betapa kejamnya ISA. Lelaki, perempuan, tua dan muda, pelbagai kaum, bermacam agama, semuanya berhimpun secara aman di ibu kota. Hak untuk berhimpun secara aman adalah hak asasi rakyat. Tapi nampaknya hak yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan ini sudah tidak ada guna lagi. Hak kita sudah hancur kerana polis yang bersenjata, yang berkuasa penuh, yang sombong dan angkuh, kini telah menentukan hak kita. Bila polis kata perhimpunanan itu haram, maka kita semua yang berhimpun atas dasar kebebasan dan hak yang telah dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan, telah menjadi mangsa kekerasan polis. Ya, polis yang mengaku diri sahabat rakyat, kini menunjukkan belang sebenar mereka. Tak sangka, dengan sedikit kuasa itu, mereka sudah merasakan diri seperti Fira’un.

Saya sebagai warga Malaysia yang prihatin telah turut sama menyertai perhimpunan aman ini. Tapi saya bersama dua anak saya dan kawan-kawan lain tak tahu ke mana mahu dituju kerana polis telah tutup banyak jalan. Kami hanya mahu ke Istana Negara untuk menyaksikan penyerahan memorandum anti-ISA. Kami telah tersepit di sebatang jalan dekat Masjid Negara. Ramai yang berarak menghala ke Jalan Kuching ke arah Selangor Club; kami pun ikut sama. Niat kami hanyalah untuk bersama-sama orang ramai menunjukkan sokongan. Tetapi bila sampai sahaja di belakang Selangor Club, polis dengan ganasnya telah menyembur gas pemedih mata dan menggunakan pncutan air tekanan tinggi. Lintang-pukang orang berlari. Saya pun tunggang-langgang lari.

Polis kemudian meminta orang ramai bersurai. Tetapi ke mana nak bersurai kerana semua jalan sudah ditutup. Tak ada cara lain kecuali patah balik ke arah Masjid Negara. Saya pun bersedia untuk bersurai. Tapi bila sampai dekat dengan Masjid Negara, ada pula sekatan jalan polis. Di situlah saya lihat orang ramai angkat tangan supaya polis membenarkan mereka bersurai ke arah bagunan Dayabumi. Saya juga angkat tangan kerana kami memang nak bersurai. Ada dua orang wanita tua bersama saya yang merah serta berair mata mereka di samping terbatuk-batuk akibat bom gas pemedih mata. Seorang peserta lelaki yang cacat anggota dengan crutches nya tidak dapat lari. Saya tak tahu apa nasib manusia berani ini. Kasihan saya melihat mereka semua.

Rupa-rupanya polis sudah berniat jahat. Tanda angkat tangan tidak ada erti kepada mereka. Walau pun melihat ramai antara kami yang sudah mahu bersuara, polis terus melepaskan bom pemedih mata. Saya dapat lihat wajah-wajah polis berkenaan, kebanyakannya orang Melayu, yang penuh benci dan kesumat dendam. Maka terpaksa lagi kami berlari elakan diri. Tapi nak ke mana lagi? Di Jalan Kuching dekat Selangor Club pun polis sudah melemparkan bom pemedih mata. Bom dari canisters yang tidak ada jenama kata kawan saya. Bererti bom jenis buatan haram. Dinegara kita apa pun boleh dilakukan Ramai orang termasuk saya terpaksa lari masuk ke dalam hutan kecil berhampiran Jalan Kuching dengan melompat pagar bangunan di situ. Mujur juga ada pengawal keselamatan di situ yang baik hati yang telah melepaskan kami keluar dari perkarangan bangunan tersebut. Semoga Allah membalas budi baiknya. Di sana barulah kami dapat keluar untuk bersurai. Masa itu mata kami semua sudah merah, suara parau dan seluar koyak akibat terpaksa melompat pagar. Saya pun baru sedar bila sudah berumur begini lutut sudah tidak sekuat waktu muda dulu.

Memang jelas hak dan kebesan kita semakin terhakis. Apa yang polis lakukan dengan cara mengepung orang ramai yang hanya mahu berhimpun secara aman dan membelasah mereka dengan semburan air dan bom pemedih mata adalah untuk menunjukan kepada rakyat bahawa kerajaan Barisan Nasional tidak peduli dengan kehendak dan keperluan rakyat. Mereka mahu mengajar rakyat Malaysia bahawa era Pak Lah yang mahu mencuba membuka ruang kebebasan sudah tidak wujud lagi. Ini era Najib yang tak mahu dengar dan tak terima pandangan rakyat.
Bagi polis yang jelas bekerjasama dengan UMNO dan Barisan Nasional, mereka mahu rakyat takut kepada mereka. Mereka tidak mahu kita di Malaysia bebas seperti Indonesia dan Filipina yang memberi rakyat peluang bersuara dan berhimpun secara aman. Mereka mahu semua rakyat sedar bahawa Malaysia adalah Negara Polis seperti Myanmar. Sesiapa yang berhimpun dianggap bersalah kecuali mereka yang berhimpun untuk menyokong Najib dan pemimpin UMNO yang lain. Inilah mesej 1Malaysia ciptaan Najib yang memberi amaran kepada rakyat bahawa kekerasan akan digunakan pada bila-bila masa sahaja demi mengekalkan kuasa.

Tapi rakyat Malaysia termasuk saya juga ingin menyampaikan berita kepada Najib. Kita akan berkorban apa saja untuk menentang kekejaman dan kezaliman. Kita yakin kita di pihak yang benar kerana kita menentang salaha guna kuasa, penyelewengan dan rasuah. Kuasa rakyat akan menang juga suatu hari nanti di negara Malaysia yang tercinta ini, InsyaAllah.

Sumber : UmmiAnni

2 komen mengomen :: luahan rasa bekas orang kerajaan bila ikut berdemo..

 1. Assalamualaikum...saudara amin.
  Boleh saya komen? Saya tidak setuju cara menyerahkan memorandum tu.Apa pun status ISA tu baik atau tidak kita cari penyelesaian InsyaAllah. Pihak2 bukan muslim SUKA kalau kita sesama muslim IKUT CARA mereka. Kita ikut cara hikmah...ikut contoh muslim yang baik membawa akhlak dan insyaAllah hidayah. Harap pendapat saya ini tidak memberi gusar kepada sesiapa. salam kasih sayang sesama muslim. Wassalam. Muhammad Nur. Sabah. Malaysia.

 2. Waalaikumsalam Saudara Muhammad Nur. Sabah. Malaysia. Terima kasih kerana sudi memberi komentar dan pendapat saudara. Bg saya jalan berhikmah telah dilaksanakan, berbagai memorandum dan bantahan telah di suarakan oleh aktivis agar kerajaan memansuhkan ISA, dan proses ini telah berjalan bertahun-tahun lamanya. Sebagai contoh Pn Laila Othman, telah lama berjuang agar akta ini dimansuhkan, namun sehingga kini tiada jawapan. Hanya baru-baru ini apabila Gerakan Mansuhkan ISA@GMI mengishtiharkan untuk mengadakan himpunan aman mansuhkan ISA.
  Barulah kerajaan tergesa-gesa mengkaji semula akta itu.

  Nampak disini kesan berhimpun itu membuahkan hasil. Walaupun tidak serta-merta. Begitu juga dengan dasar PPSMI yang dilaksanakan kerajaan dulu. Berbagai saluran telah digunakan untuk memansuhkan dasar itu, namun gagal. Sehingga membawa pejuang bahasa seperti sasterawan negara A.SAmad Said "n the Gang" turun ke jalanan. Dan kita lihat hasilnya bila rakyat turun kejalanan menunjukkan rasa tidak puas hati dan kemarahan rakyat, barulah kerajaan memansuhkan dasar itu.

  Persoalannya, mengapa ia menjadi huru-hara? Cuba bayangkan, orang ramai pergi ke sebuah ekspo/karnival/konsert. Mereka datang dengan tujuan untuk berhimpun menyaksikan persembahan atau pameran yang diadakan secara aman. Tiba2 datang musibah, tsunami, @ tiba2 FRU & Polis datang melepaskan gas pemedih mata, pasti suasana menjadi huru-hara. Semua mahu menyelamatkan diri.

  Begitulah juga himpunan yang diadakan. Rakyat datang dengan tangan kosong, mahu berjalan secara aman. Namun dibalas dengan gas pemedih mata, tidakkah kacau jadinya?? Kalau saudara lihat sendiri dalam youtube@ laman2 yang menyiarkan kejadian tersebut, pada permulaan ia berjalan dengan tenang dan aman. Namun apabila FRU dan Polis melepaskan gas pemedih mata, barulah suasana menjadi tegang dan huru hara.. Itulah hakikatnya. Hanya media yang menyiar dan menggambarkan demonstrasi itu seolah2 huru-hara dibuat oleh peserta himpunan.

  Dan saya nak timbulkan persoalan, mengapakah kedai2 disekitar tempat kejadian ditutup? Adakah ia angkara demonstran? Jawapannya tidak, kerana mereka tutup kerana bimbang gas pemedih mata dan semburan air masuk ke kedai mereka. Hakikatnya sebelum ia(gas dan air) dilepaskan perniagaan berjalan secara aman.

  Saya yang melihat kejadian ini dengan kepala saya sendiri. Maka fikir2kan lah.. Saya terbuka, jika saudara tidak bersetuju dengan pendapat saya tidak mengapa. Kita berbincang secara terbuka. InsyaAllah sama-sama mendapat manfaat. Salam kasih sayang kembali saya lontarkan kepada saudara dan semua pembaca. Wasalam.

Introduction

Aku hanya insan biasa yang ingin berkongsi sedikit ilmu dan buah fikiran. "Ballighu anni walau ayat" "wazakkir fainnna zikra tanfaul mukminin" InsyaAllah.

LinkWithin

.

Al-Faqir

My photo
Nama Muhammad Al-Amin Hj Salleh. Dilahirkan di Kluang, Johor. Kemudian dibesarkan di Kulai, Johor sebelum berhijrah ke Kuala Terengganu selama 10 Tahun. Kini menetap di Bandar Seri Putra, Kajang, Selangor. Saya sekarang merantau ke bumi Anbiya' Mesir untuk menuntut dengan para Ulama'. Mengambil jurusan di Jabatan Syariah & Undang-undang, Kuliah Syariah Islamiah, Uni. Al-Azhar, Kaherah, Mesir. Moga pelaburan yang Ibu & Ayah lakukan ini akan berjaya menjadi saham didunia dan akhirat. InsyaAllah. Perantau di Bumi Allah. Johor - Terengganu - Selangor - Mesir

Followers